A oto przepis, który znajduje się na blogu Moje Wypieki:
Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:
- 80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
- 350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
- nasiona z 1 laski wanilii
- pół szklanki jogurtu greckiego
- truskawki, na wierzch
Sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.Tyle tylko, że ja przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Myślę, że nie stracił na tym ani odrobiny, a ja odjęłam sobie nieco pracy. Otóż zamiast robić sos truskawkowy ja po prostu truskawki ugniotłam z cukrem. Było pyszne! I bez gotowania:) A i nie miałam laski wanilii, ale wrzuciłam cukier waniliowy i też pachniało.Przy okazji podzielę się przepisem na zapiekankę z kaszanki. Zwykle kojarzy się ona z grillem, a ja ostatnio znalazłam przepis zupełnie inny i wczoraj zaserwowałam rodzinie na obiad. Zjedli aż uszy im się trzęsły (co wcale nie jest takie oczywiste, bo córa nie wszystko lubi). Niestety zdjęcia nie będzie, bo gdy wróciłąm z aparatem zapiekanka była już częściowo pochłonięta:)składniki
0,5 kg kaszanka
1 kg ziemniaki
3 cebule
2 jabłka
10 dkg żółtego sera
3 dkg masło
Olej do smażenia
Pieprz
Sól
Majeranek
Rozmaryn
sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w
piórka, jabłka w cząstki. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec smażenia do cebuli dodać
połowę pokrojonych w cząstki jabłek i chwilę poddusić jabłka razem z cebulą. Całość wyłożyć
do naczynia w którym będziemy naszą kaszankę zapiekać. Na cebuli ułożyć na przemian,
plaster ziemniaka i plaster kaszanki. Na środku cząstki pozostałego jabłka. Całość posypać
pieprzem, majerankiem i odrobiną rozmarynu. Ser zetrzeć na tarce i rozłożyć na ziemniakach, a
na serze kawałeczki masła. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Przepis pochodzi z serwisu mniam mniam
Zrobiłaś to złośliwie! Najpierw kusisz pokazując skąd czerpiesz przepisy, potem zaś kusisz gotowymi słodkościami! Oj Ty niedobra!
OdpowiedzUsuńNie myśl, że polecę robić to samo! Oj nie, mnie opanował leń:P
widziałam, wczoraj właśnie tego twojego lenia na blogu:)Ale serniczki możesz zrobić jak leń przyśnie na 15 minut. Szybkie są:)
UsuńCześć tu mąż autorki. Pragnę zdementować info o zapiekance. Spokojnie można było jej zrobić to zdjęcie, brakowało co najwyżej 70%.
OdpowiedzUsuńA na serio - to był plan - teraz będzie musiała ją (w sensie zapiekankę) Magdusia powtórzyć.
A ty! To takie buty. Mam w rodzinie zapiekankowych wyłudzaczy! Straszne czego człowiek sie może dowiedzieć na własnym blogu!
UsuńTaaaa, biedny niedożywiony Kubuś. Tak zaniedbywać męża - wstyd!
UsuńPowinnaś teraz codziennie takie zapiekanki serwować :)
Spalam sie i spopielam. Ze wstydu rzecz jasna:)
UsuńNo myślę :P
Usuńale kobieto kusisz, nie ma co :) może kiedyś się skuszę, jak na razie chcę znów upiec muffinki ale tym razem marchewkowe :D
OdpowiedzUsuńPodzielisz się przepisem? Marchewkowe mufinki brzmią pysznie!
Usuń