A oto przepis, który znajduje się na blogu Moje Wypieki:
Składniki na 4 - 5 niedużych szklanek:
- 80 g ciastek digestive lub innych, pokruszonych
- 350 g twarogu zmielonego dwukrotnie lub innego sera białego
- 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, wedle smaku)
- nasiona z 1 laski wanilii
- pół szklanki jogurtu greckiego
- truskawki, na wierzch
Sos truskawkowy:
- 300 g truskawek
- 1 łyżka cukru (lub więcej, wedle smaku)
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka świeżo wyciśnietego soku z cytryny Pokruszone ciastka wysypać na dno szklanek.Ser biały wymieszać z cukrem, wanilią i jogurtem.Przygotować sos: truskawki rozgnieść widelcem w niedużym ganuszku, dodać sok z cytryny, skrobię, cukier, zagotować. Ostudzić.Tyle tylko, że ja przepis troszeczkę zmodyfikowałam. Myślę, że nie stracił na tym ani odrobiny, a ja odjęłam sobie nieco pracy. Otóż zamiast robić sos truskawkowy ja po prostu truskawki ugniotłam z cukrem. Było pyszne! I bez gotowania:) A i nie miałam laski wanilii, ale wrzuciłam cukier waniliowy i też pachniało.Przy okazji podzielę się przepisem na zapiekankę z kaszanki. Zwykle kojarzy się ona z grillem, a ja ostatnio znalazłam przepis zupełnie inny i wczoraj zaserwowałam rodzinie na obiad. Zjedli aż uszy im się trzęsły (co wcale nie jest takie oczywiste, bo córa nie wszystko lubi). Niestety zdjęcia nie będzie, bo gdy wróciłąm z aparatem zapiekanka była już częściowo pochłonięta:)składniki
0,5 kg kaszanka
1 kg ziemniaki
3 cebule
2 jabłka
10 dkg żółtego sera
3 dkg masło
Olej do smażenia
Pieprz
Sól
Majeranek
Rozmaryn
sposób przygotowania
Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, obgotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w
piórka, jabłka w cząstki. Cebulę zeszklić na oleju, pod koniec smażenia do cebuli dodać
połowę pokrojonych w cząstki jabłek i chwilę poddusić jabłka razem z cebulą. Całość wyłożyć
do naczynia w którym będziemy naszą kaszankę zapiekać. Na cebuli ułożyć na przemian,
plaster ziemniaka i plaster kaszanki. Na środku cząstki pozostałego jabłka. Całość posypać
pieprzem, majerankiem i odrobiną rozmarynu. Ser zetrzeć na tarce i rozłożyć na ziemniakach, a
na serze kawałeczki masła. Zapiekać około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Przepis pochodzi z serwisu mniam mniam